01-edgecliff_-jrfs-constructions

Edgecliff Apartment

2015

The apartment, above Edgecliff Station, has spectacular views west to the city, north over the harbour and east over the eastern suburbs towards the heads. It was built in the early 1980’s – the existing fitout was very dated and the planning of the Living areas didn’t suit the client.

The apartment was totally gutted, with several internal walls between the kitchen, Dining and breakfast rooms demolished. The existing terrace levels were raised to be flush with the internal floor level and finished with timber decking. All lighting was replaced, focusing on up lighting and task lighting to minimize glare, lighting up the ceilings and delivering the light to required spaces.

The existing carpet was removed and the floors to the kitchen and living areas were finished in wide oak floorboards in a dark tone to balance the glare from the expanse of windows and glazed doors. The kitchen is finished with warm toned cabinetry and a dark benchtop, to balance the dark flooring. A mirror splashback reflects the view.

Joinery to the living room houses the clients’ books and a television hidden into the bas cupboards hide it from view. A sideboard along the north wall frames the iconic view.

The bedrooms have dark toned carpet to match the floorboards with simple built-in joinery painted to blend with the warm toned wall colour. Bathrooms also are fitted in the clean warm tones of the apartment.